Tirgi raugās nākotnē: Globālās inflācijas dati nokļuvuši uzmanības centrā

Šonedēļ tiks publicēti lielāko valstu inflācijas rādītāji, kas sniegs norādes par centrālo banku procentu likmju trajektoriju, vēsta Euronews.

Šonedēļ tirgus uzmanības centrā būs lielāko valstu, tostarp Francijas, Spānijas, Itālijas, ASV, Kanādas, Austrālijas un Japānas, inflācijas rādītāji. No šiem datiem vislielākā nozīme globālo tirgus tendenču veidošanā ir ASV personiskā patēriņa izdevumiem (PCE). Turklāt Eiropas politiskā situācija joprojām ir reģionālo tirgu uzmanības centrā.

Eiropa

Šonedēļ euro zonas uzmanības centrā būs Francijas, Spānijas un Itālijas ātrie patēriņa cenu indeksa dati. Arī Vācijas Ifo uzņēmējdarbības klimata indekss parādīs informāciju par reģiona lielāko ekonomiku. Inflācija Spānijā maijā pieauga trešo mēnesi pēc kārtas, sasniedzot 3,6 % gada izteiksmē, ko noteica mājokļu un komunālo pakalpojumu cenu kāpums.

No otras puses, gan Francijā, gan Itālijā patēriņa cenu spiediens saglabājās samērā zems, reģistrējot attiecīgi 2.3% un 0.8% gada līmeni. Abās valstīs atkal pieauga enerģijas cenas, bet pārtikas un dzērienu cenas samazinājās. Konsenss liecina, ka jūnijā inflācija Spānijā varētu samazināties līdz 3.3% gada laikā. Tomēr gaidāms, ka dati Francijā un Itālijā saglabāsies paaugstinātā līmenī.

Turklāt uzņēmēju uzticēšanās Vācijā turpināja uzlaboties, un Ifo uzņēmējdarbības klimata indekss, kas ir ekonomikas veselības rādītājs, maijā saglabājās nemainīgs – 89,3 punkti, kas ir tāds pats līmenis kā aprīlī un arī augstākais rādītājs gada laikā. Šie dati liecina, ka, ņemot vērā procentu likmju paaugstināšanas apturēšanu un cerības, ka ECB turpinās samazināt procentu likmes, uzņēmēju gaidas uzlabojušās.

ASV

ASV galvenā uzmanība tiks pievērsta valsts IKP galīgajiem datiem par 1. ceturksni un PCE datiem par maiju. Nesenie dati liecināja, ka ASV ekonomiskie apstākļi ir nedaudz mīkstinājušies un inflācija ir atkāpšanās trajektorijā. Pirmie divi tautsaimniecības izaugsmes rādītāji bija 1.6% gada izteiksmē, samazinoties no 3.4% 2023. gada pēdējā ceturksnī. Patēriņa izdevumi samazinājās līdz 2.5% salīdzinājumā ar 3.3%, kas bija lielākais IKP izaugsmi bremzējošais faktors.

PCE indekss tiek uzskatīts par FED iecienītāko rādītāju, lemjot par procentu likmēm, tāpēc tā publicēšana ir ļoti svarīga tirgus noskaņojumam. Aprīlī rādītājs gada izteiksmē saglabājās 2.7% līmenī, apturot martā novēroto kāpumu. Tomēr šis līmenis bija augstākais četru mēnešu laikā. Pozitīvi vērtējams tas, ka ASV patēriņa cenas maijā nedaudz samazinājās līdz 3.3%, un mazinājās arī patēriņa izdevumi.

Āzijas un Klusā okeāna valstis

Galvenā uzmanība Āzijā tiek pievērsta Austrālijas maija mēneša CPI datiem un Tokijas jūnija inflācijas rādītājiem. Inflācija Austrālijā bija paaugstināta, jo aprīlī patēriņa cenu indekss pieauga līdz 3,6 %, kas ir augstākais rādītājs kopš 2023. gada novembra, un tas ievērojami pārsniedza Austrālijas Rezervju bankas noteikto mērķa līmeni – 2 %. RBA pagājušajā nedēļā jau piekto reizi saglabāja nemainīgu procentu likmi desmitgades augstākajā līmenī – 4,35%. Konsensa prognozes liecina, ka gada inflācija valstī maijā varētu nedaudz samazināties līdz 3,5%.

Turklāt arī Japānā inflācija liecināja par atkopšanās pazīmēm, jo tās nacionālais patēriņa cenu indekss maijā pieauga līdz 2.8% salīdzinājumā ar 2.5% aprīlī. Augstāka inflācija, nekā gaidīts, radīs spiedienu uz Japānas Banku risināt Japānas jenas krasās devalvācijas problēmu. Gaidāms, ka banka veiks intervenci ārvalstu valūtas tirgū un jūlijā paaugstinās procentu likmes.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment